hr/en

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.

Edukacije

Raspored naprednih radionica u 2024. godini

 

1) MALA FILMSKA FORMA

Voditelji: Marinko Marinkić i Boan Perč

Vrijeme održavanja radionice : travanj - svibanj / rujan – studeni, dva puta tjedno, vikendom

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: do 20 polaznika u 2 do 3 grupe, svaka sa zasebnim mentorom/icom

Mala filmska forma napredna je radionica kojoj je u cilju da polaznici uz mentorsku pomoć samostalno prave svoj prvi autorski film. Rod i žanr filmova su slobodan izbor, dok pridjev “mala” u naslovu sugerira da se rade kratki filmovi. U sklopu radionice gledati će se i analizirati razni primjeri filmova, kako bi se olakšalo razumijevanje filma i njegova izrada te poticati polaznike na razvoj autentičnog autorskog izričaja. Polaznici za vrijeme radionice samostalno pripremaju, snimaju i montiraju svoje filmove, a Kinoklub im osim podrške voditelja/mentora pruža i podršku profesionalnih filmskih djelatnika u vidu savjetovanja pri snimanju i montaži.

Dosadašnja praksa ove radionice rezultirala je zanimljivim kratkim filmskim formama u rodu dokumentarnog, animiranoog, eksperimentalnog i hibridnog filma, potičući polaznike na širinu razmišljanja i pristupa filmskom stvaranju te međusobnoj suradnji. Ovakav tip radionice namijenjen je prvenstveno novim polaznicima programa kluba odnosno onima koji su završili program početničke Filmske škole te imaju potrebu dalje istraživati filmski medij i učiti kroz vlastiti autorski rad. Ujedno, radionica služi polaznicima i kao zagrijavanje za kompleksnije napredne radionice. Po završetku radionice polaznici na javnoj projekciji prikazuju svoje radove. Mnogi od filmova s ove radionice kasnije se redovito prikazuju po festivalima u hrvatskoj i inozemstvu.

2) SLIKA > FILM

Voditeljica: Mare Šuljak, asistent za montažu

Vrijeme održavanja radionice:  siječanj 2024. – ožujak 2024., jednom tjedno

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: do 6 polaznika

Cilj ove radionice je upoznavanje i približavanje poetskom filmu kojeg karakterizira odstupanje od naracije i deskripcije, ritam, fragmentiranje  i dekontekstualizacija onog što se prikazuje i samog filmskog materijala; stilizacija na svim razinama; asocijativnost, atmosferičnost i osjetilnost. Radionica je usmjerena na istraživanje likovnosti slike i fotografije u filmu. Ponuditi će polaznicima uvid u različite tehnike obrade slike, animacije i montaže te ih potaknuti na istraživanje slike i zvuka koje će potom samostalno koristiti u kreiranju svog filma. 

Prvi dio radionice bavit će se definiranjem likovnog jezika i koncepta filma, uz gledanje primjera iz povijesti umjetnosti i eksperimentalnog filma. Slijedi razrada ideja tokom koje polaznici kroz istraživanje vizuala (probne snimke i manipulacije slike) te uvidom u različite mogućnosti animacije i montaže (računalna i ručna animacija, stop animacija, itd.) kreiraju svoj film. Autori će nakon toga samostalno raditi na svom filmu uz moguće konzultacije s mentorima tijekom procesa izrade filma. Nakon dva mjeseca grupa će se ponovno naći s mentoricom te će svaki od autora, uz mentorsku podršku, odraditi i finalnu montažu vlastitog filma. Rezultati radionice prikazat će se na javnoj projekciji u Kinoklubu Zagreb te dalje prijavljivati na raziličte filmske revije i festivale. 

3) FILMSKA KRITIKA I ANALIZA

Voditelj: Dario Dević

Vrijeme održavanja radionice: studeni - prosinac, 10 dvosatnih sesija jednom tjedno

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: 8 polaznika

Cilj dvomjesečne radionice filmske kritike i analize je osposobiti polaznike za pisanje kraćih filmskih kritika te im ponuditi korisne alate za filmsku analizu. Polaznici će tradicionalno činiti žiri kritike na Gledalištu KKZ-a, godišnjoj reviji filmske produkcije kluba, a najbolji radovi nastali na radionici bit će objavljeni u časopisu Zapis i na web-u KKZ-a. Rad će se paralelno odvijati na dva plana – pisanje vlastitih tekstova te analiza filmskih kritika profesionalaca. Polaznici će biti dužni za vrijeme trajanja radionice usavršiti tekst s kojim su primljeni te napisati još jedan tekst iste dužine te jedan duži tekst. 

4) FILMSKI PORTRET

Voditelj: David Gašo

Vrijeme održavanja radionice:  ožujak 2024. – svibanj 2024., jednom tjedno

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: do 6 polaznika

Od trenutka prijave i tokom cijele radionice polaznici će osmišljvati, istraživati i realizirati stvarni ili fiktivni protret osobe po vlastitom odabiru. Kroz promišljanje o svim elementima biografije i filmskim mogućnostima za istraživanje istih polaznike će se poticati na kreativnu upotrebu filmskih izražajnih sredstava i istraživanje hibridnih filmskih formata. Od polaznika se očekuje visoka motiviranost za samostalan rad te konstruktivno promišljanje filmskog djela, kao i razumijevanje programa za montažu.  Svaki autor će uz usmjeravanje mentora tokom radionice realizirati kratki portretni film u trajanju do 10 minuta. Voditelj će kroz prijekciju i analizu primjera poticati autore na istraživanje i pomicanje granica filmskih rodova kako bi i sam rezultat radionice prikazao lepezu kreativnih mogućnosti filmskog medija s osnovnom, naizgled bazičnom premisom: portretom nekoga i/ili nečega. Rezultati radionice prikazati će se na javnoj prezentaciji u sklopu Kinokluba Zagreb a potom prijavljivati dalje na revije i festivale.

5) VIDEOSPOTOVI

Voditeljica: Marina Uzelac

Vrijeme održavanja radionice:  svibanj 2024. – srpanj 2024., jednom tjedno

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: do 5 polaznika

Radionici videospotova cilj je povezati filmske autore s hrvatskim glazbenim izvođačima. Polaznici se od početka usmjeravaju na praktičan rad kroz pisanje scenarija, produkciju, snimanje i montažu, pri čemu se potiču inovativni pristupi s vizualima i sadržajima koji će uz autorske pjesme stvarati zanimljivu sintezu. Važno je napomenuti da se u ovom slučaju ne rade “klasični” spotovi koji uključuju bendove dok sviraju, te kako nema bilo kakvog miješanja bendova u zamisao videa – glazbeni je spot u potpunosti autorsko djelo polaznika radionice. Nakon što videospotovi budu finalizirani, glazbeni će izvođači imati priliku odabrati žele li potpisati radove s official ili unofficial video.

Radionica se sastoji od rada na scenariju, pisanja knjige snimanja te konzultacije pred samo snimanje kao i tijekom montaže. Odabir pjesme na temelju koje će se raditi spot osobni je odabir autora, pri čemu voditeljica sugerira listu od 30ak pjesama mladih, novih i uglavnom nezavisnih bendova sa hrvatske glazbene scene. Radovi s radionice javno će se prikazati u Kinoklubu Zagreb te kasnije zaživjeti viralno.

6) RADIONICA LOŠEG FILMA

Voditelji: Zorko Sirotić 

Vrijeme održavanja radionice: lipanj 2024. – studeni 2024., jednom tjedno

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: do 6 polaznika

Intenzivnu radionicu lošeg filma voditi će i mentorirati Zorko Sirotić i Sunčica Ana Veldić koji će vas nenametljivo salijetati svojim mrzovoljnim prigovorima. Trajanje radionice je nekoliko dana intenzivnog ali bezinteresnog i neopterećenog rada. Nemojte misliti osvojiti Oktavijana, pobijediti na Gledalištu ili osvojiti sedam prvih nagrada na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva.  Ne, to ne. Takve ne primamo. Ako se slučajno zalomi filmu nastalom na radionici takva neka nagrada, morat će izmoliti još najmanje 4 jednominutna filma do sljedećeg Gledališta kao pokoru. Zainteresirani neka se jave kada otvorimo prijave na proljeće, ali molimo bez pretjeranog uzbuđenja! Ili kako bi rekao Larry David - svoj entuzijazam spregnite.

7) U DIJALOGU SA…

Voditelji: Mario Kozina, Iva Gavrilović

Vrijeme održavanja radionice:  travanj - svibanj 2024., jednom tjedno i projekcije

Mjesto održavanja: Kino Kinoteka, Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: do 8 polaznika

Filmska radionica U dijalogu sa…,  realizirati će se u suradnji sa kinom Kinoteka, a usmjerena je na opus odabranog redatelja/ice koju Kinoteka predstavlja u sklopu godišnjeg programa. U 2024. to će biti kultna francuska autorica Agnes Varda.

Radionica traje šest tjedana, a sudjelovanje u radionici uključuje redovito posjećivanje projekcija u kino Kinoteci, sudjelovanje na predavanjima i filmskim analizama nakon projekcja te određene tjedne zadatke svakome od autora, u kojima će se istraživati pojedine teme iz njezina opusa. Krajnji cilj radionice jesu kratkti filmovi nastali kao refleksija, hommage odnosno dijalog sa opusom Agnes Varde ili jednim određenim njezininm postupkom / djelom. Tokom radionice,  svi polaznici imaju osiguran i beslatan ulaz na sve projekcije u sklopu ciklusa u Kinoteci. S ovom suradnjom planiramo proširiti interes autora kluba za filmske programe u svom okruženju, a pri tome istovremeno predstaviti i proširiti djelovanje autora  i njihovih filmova pred potencijalnim novim članovima Kinokluba. 

8) MONTAŽNI LABORATORIJ

Voditelj: Iva Gavrilović

Vrijeme održavanja radionice: siječanj - prosinac 2024., jednom mjesečno

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Gledanje je sastavni dio stvaranja, kada gledamo bilo vlastiti ili rad drugoga, suočeni smo s trenutnom pažnjom koju trebamo odvojiti da bi proživjeli određeno iskustvo i samim time razmišljamo o potencijalnim idejama i rješenjima. Montažni laboratorij je godišnji radionički program koji pomaže autorima da kontinuirano rade na svom filmu, uz pomoć drugih autora koji su također u procesu rada, te uz moderiranje voditelja.

Autori koji se prijavljuju moraju biti već u procesu montaže filma, vođeni motivacijom da svoj rad postave na višu kreativnu razinu. Cilj je da se kroz zajednički razgovor među polaznicima dolazi do sugestija za daljnji razvoj filma. Polaznici potom nastavljaju samostalno raditi u montaži da bi se po potrebi ponovno sastali na nekom od modula. Radove koje je moguće prijaviti su eksperimentale, dokumentarne  i esejističke prirode, osobni filmovi, filmovi koji istražuju granice filma i medija općenito. Radionica nije namijenjena početnicima, već autorima koji su do sada realizirali barem jedan film. Od polaznika se očekuje kreativni pomak u fazi postprodukcije to jest od montaže prema finalu samog filma.  

9) SCENARISTIČKI LABORATORIJ

Voditelji: Sonja Tarokić, Matej Merlić

Vrijeme održavanja radionice:  listopad 2024. – veljača 2025., jednom tjedno

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: do 5 polaznika

Cilj radionice Scenaristički laboratorij pomoći svakom od scenarista da početnu verziju scenarija ili scenoslijeda s kojim se prijavljuje, kroz rad u grupi dovede do naprednije i detaljnije verzije - one koja će upravo u autorovom viđenju biti poboljšana, “istinitija” verzija originalnog nauma, i koju će potom htjeti samostalno i/ili u suradnji s redateljem i snimati. Radionica se bazira na širenju vlastitog znanja o scenaristici, te razmišljanja o formi, strukturi i karakterizaciji, kroz zajedničko “brainstormanje” i diskusiju o svim projektima u grupi, uz moderiranje voditeljice.

Ova radionica namijenjena je autorima koji imaju iskustvo u radu na filmu, odnosno, koji su dosad snimili barem jedan kratkometražni film bilo kojeg filmskog roda. Moguće se prijaviti isključivo kao scenarist, ili pak u tandemu scenarist-redatelj koji zajedno rade na projektu.

Nakon scenarističkog dijela, slijedi kratki intenzivni pitching trening, koji završava javnom prezentacijom. Radionicu pitchinga u trajanju tri dana vodit će producent Matej Merlić, a polaznici će svoje scenarije prezentirati pred mladim producentima te se na taj način dodatno umrežiti i potencijalno u suradnji s njima krenuti u sljedeći korak predprodukcije i realizacije filma u nezavisnoj ili profesionalnoj produkciji.

Dosadašnji rezultati Scenarističkog laboratorija, vidljivi su kroz 20-ak završenih scenarija i nekoliko amaterski i profesionalno produciranih kratkih filmova koji su nagrađivani na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.