hr/en

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.

Projekcije
24. lipnja 2024.

Živio amaterizam! KKZ projekcija u Splitu

Predstavljanje rada Kinokluba Zagreb i projekcija filmova klupskih autora u ponedjeljak, 1. srpnja u 19h u suradnji s Culture Hub Croatia

Živio amaterizam! KKZ projekcija u Splitu

Vrijeme i mjesto održavanja: 1. srpnja 2024., 19h Prostor, Plančićeva 2 (Kineski zid), Split

U okviru projekta Posvoji Prostor koji provodi neprofitna organizacija Culture Hub Croatia, Kinoklub Zagreb će splitskoj publici predstaviti koncept filmskog amaterizma, dati pregled rada u skoro sto godina postojanja te naposljetku prikazati selekciju filmova suvremenih klupskih autora. 

Kinoklub Zagreb djeluje kao platforma amaterskog filma koja podupire potpunu autorsku slobodu, a besplatnim pristupom filmskom znanju i alatima svim zainteresiranim građanima omogućuje bavljenje filmom. Kroz sva desetljeća djelovanja, cilj Kinokluba ostao je isti – produkcija i promocija filmskog amaterizma. Upravo zbog toga Kinoklub Zagreb postao je okupljalište filmskih entuzijasta, kao i nekadašnjih amatera koji su se razvili u profesionalce, a i danas svojim radom privlači i potiče nove talente. Zapravo, najveći značaj Kinokluba nalazi se baš u njegovim članovima i njihovom produkcijskom impulsu. Osim što omogućava stvaranje filma, Klub o njemu brine i po njegovom ostvarenju – svaki završeni film ulazi u impresivnu tradiciju klupskog stvaralaštva te svaki autor postaje sudionikom klupske povijesti, a samim time i povijesti hrvatskog filma. Arhiviranjem filmova omogućujemo njihov život i u budućnosti. Filmovi kinoklubaša primjeri su inovativnog pristupa filmskom mediju koji često izlaze van granica filmskih rodova te publici otvaraju nove vidike sagledavanja mogućnosti izražavanja filmskim jezikom. Osim produkcije i distribucije amaterskih filmova, Kinoklub Zagreb organizira razne filmske radionice za svoje članove, kao i projekcije otvorene za javnost te niz drugih diskurzivnih programa. 

U okviru programa prikazat ćemo sljedeće filmove:

 • Mjesta koja ne postoje, Josipa Henizelman, 2022.
 • Dota, Petra Zlonoga, 2016.
 • Evanescence, Mare Šuljak, 2023.
 • Plejade, Mateja Zidarić, 2021.
 • Kad odlučim kako započeti znat ću i sve ostalo, Tomislav Šoban, 2022.
 • Kartograf, Daria Blažević, 2017.
 • Prijelaz, Vedran Šuvar, 2018.
 • Frame fragmenti, Dalija Dozet, 2018.
 • Zagrad, Neven Dužanec, 2024.
 • Teletext, Nela Gluhak, 2024.
   

Ako ste u Splitu, svratite do Prostora i upoznajte se s eksperimentalnim filmom suvremene zagrebačke amaterske scene!