hr/en

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.

Produkcija i distribucija

Gledalište

Gledalište Kinokluba Zagreb godišnja je manifestacija na kojoj se prikazuju svi filmovi snimljeni u protekloj godini u produkciji i koprodukciji kluba, a koja se održava od 2009. godine.

Na Gledalištu se prikazuju svi filmovi koje su članovi Kluba snimili u protekloj godini, samostalno ili u sklopu radionica, i u koprodukciji Kluba na projektima poput Svi su nam gradovi jednaki, Spektar boja, Rezidencijama autorskog amaterskog filma, radionici Vizura Aperta i ostalima.

16. Gledalište, fotografija: Ivor Lapić

Tijekom godina, Gledalište se održavalo u Kinoklubu Zagreb, MM Centru, kinu Tuškanac, a posljednjih nekoliko izdanja u kinu Kinoteka. Proječan broj prikazivanih filmova je između 70 - 80, organiziranih u tematske projekcijske blokove. Tijekom Gledališta održava se i raznolik popratni program koji je između ostalog uključivao i radionice kritike i distribucije. 

15. Gledalište, fotografija: Ivor Lapić

U sklopu filmskog programa dodjeljuju se glavna nagrada za najbolji amaterski film Maksimilijan Paspa i nagrada žirija kritike, a svaki od članova žirija dodjeljuje posebno priznanje filmu po vlastitom izboru. Veliki žiri čine tri člana u miješanom sastavu filmskih amatera i profesionalaca – od kojih jedan uvijek bude prošlogodišnji dobitnik glavne nagrade. Žiri kritike je pak sastavljen od polaznika Radionice filmske kritike i analize, jer uključivanjem polaznika radionice u žiriranje želimo potaknuti filmske amatere na aktivno sudjelovanje i promišljanje filma i filmskog amaterizma te stvoriti sinergiju različitih programa u organizaciji Kluba – od radionica do Gledališta. 

14. Gledalište, fotografija: Ivor Lapić

Sva događanja Gledališta u potpunosti su otvorena i besplatna za javnost i ono svojim događanjima privlači otprilike 500-tinjak gostiju s područja Zagreba i šire, od kojih većinu čine filmski autori, članovi kinoklubova iz cijele Hrvatske, osobe aktivne na kulturnoj sceni, studenti umjetničkih i društveno-humanističkih fakulteta, ali i entuzijasti koje tek zanima ulazak u filmski amaterizam. 

Aktualno

Projekcije
Dodijeljene nagrade na 16. Gledalištu Kinokluba Zagreb

Dodijeljene nagrade na 16. Gledalištu Kinokluba Zagreb

04. ožujka 2024.

Nagradu Maksimilijan Paspa za najbolji amaterski film dobio je film Turist autora Tomislava Šobana

više